Jij hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van de ultieme tip bij brandwonden, ‘eerst water, de rest komt later’. Maar wat als er geen water is, en wat doe je later na dat water?
TIP 1
Eerst water, de rest komt later
De wonde dient onder zacht stromend lauw water (20 °C op +/- 15 cm) worden gehouden en dit gedurende 20 minuten (langer i.g.v. scheikundige producten). Zo koelt de wonde af, je reinigt ze ook en je voorkomt dat de wonde groter of dieper wordt. Bijkomend verlicht je de pijn. Doe dit zo vlug mogelijk, bij voorkeur binnen het half uur. Een uur later baat het niet meer!
Het is de bedoeling de wonde te koelen met enkel lauw water, zo voorkom je onderkoeling. Let hier vooral op bij kinderen en grote brandwonden. Gebruik ook geen ijs.
Onder het water kan je proberen de kledij te verwijderen als die niet aan de wonde kleeft. Probeer ook steeds om juwelen te verwijderen. Verwijder bij baby’tjes steeds de luier. Die absorbeert hete vloeistoffen en houdt die vast. Zo kan je baby verder verbranden.
TIP 2
Wanneer een arts contacteren?
Is de brandwonde groter dan een muntstuk van 2 euro en vertoont de wonde blaren, of betreft het een elektrische of een chemische verbranding, contacteer dan een arts.
Bedenk dat brandwonden erger kunnen zijn dan ze op het eerste gezicht lijken. Begin bij dit soort wonde niet met eigen behandelingen met allerlei smeerseltjes. De dokter kan dan later de wonde niet goed bestuderen en dit heeft nadelige gevolgen voor de behandeling.
TIP 3
Bereid je voor op pech!
Oppervlakkige en kleine brandwonden (kleiner dan 2 euro) kan je zelf behandelen. Hydrateer bij een oppervlakkige brandwonde (roodheid zonder blaarvorming, zonnebrand).
Indien er blaren aanwezig zijn (2de graads-brandwonde), ontsmet je best vooraleer je een hydraterend product aanbrengt. Bedek de wonde altijd met een steriel verband of schone doek om de wonde schoon te houden, dat is ook belangrijk. Vraag raad aan uw apotheker om de juiste producten in huis te hebben.